Gloria in raport cu eternitatea

Tot globul pamântesc, dupa cum ai invatat din astronomie, fata de spatiul ceresc, se stie ca ocupa abia un punct, adica, daca e comparat cu marimea universului ceresc, s-ar putea afirma ca n-are niciun spatiu. Si abia aproape un sfert din aceasta mica parte a lumii, pamantul, este, dupa cum a aratat Ptolemeu, locuita de fiinte cunoscute de noi.

Din acest sfert, daca excludem ceea ce ocupa marile, lacurile si deserturile, abia mai ramâne o portiune foarte mica pentru a fi locuita de oameni.  Asadar in acest minim punct dintr­-un punct, închisi si încercuiti, va gânditi cum sa va mariti reputatia, cum sa va faceti numele cunoscut? Dar ce are nobil si maret o glorie restrînsa in hotare atît de mici si de inguste?

Voua vi se pare ca va asigurati nemurirea, cand va ganditi la faima voastra din viitor.  Daca cercetezi insa spatiile infinite ale eternitatii, cum te poti bucura de durata numelui tau? De compari durata unui moment cu zece mii de ani, caci fiecare spatiu este limitat, un raport cat de mic tot exista intre ele, dar insusi acest numar de ani si orice multiplu al lor nu poate fi nici macar comparat cu durata infinita.  Fiindca intre lucrurile finite poate exista ceva comun, dar intre cele finite si cele infinite nu poate exista nici o comparare. Astfel ca reputatia intr­-un timp destul de indelungat, alaturi de nesfarsita eternitate, pare nu mica, ci absolut inexistenta.”

Boethius/ Mangaierile filosofiei

Social tagging: > > > >

One Response to Gloria in raport cu eternitatea

  1. baidu censor says:

    Other countries censor content and not just rogue regimes such as the Iranian mullocracy. Poor people! http://www.baidu.com

Leave a Reply

.