Limbajul nostru cel de toate zilele

Ce este limbajul?

Pe scurt, mijlocul prin care ne exprimăm gândurile. El nu este, totuși, singurul mijloc, deși este cel mai important.
Folosirea limbajului implică două procese la fel de importante:
1. producerea – transpunerea efectivă a unui gând într-o propoziție;
2. înțelegerea- procesul prin care atașăm un înțeles sunetelor care formează cuvintele, urmată de combinarea cuvintelor pentru a forma o propoziție/frază și apoi extragerea înțelesului din ea.

Dacă luăm în considerare evoluția ontogenetică a omului, constatăm că limbajul este în strânsă unitate cu gândirea. La naștere și în perioada imediat următoare, copilul mic are o capacitate redusă de gândire, ca atare și limbajul este slab dezvoltat. Pe măsură ce copilul crește se produce i dezvoltarea și diversificarea limbajului cu toate formele sale: monolog, dialog, limbaj colocvial, scris și intern.

La nivelul personalității individului, limbajul este considerat un indicator cert al capacității intelectuale; se urmărește bogăția vocabularului, corectitudinea gramaticală, flexibilitatea gândirii, coerența, cursivitatea logică. În același timp, dovada înțelegerii, deci a funcționalității gândirii, nu se poate face decât prin intermediul verbalizării ideilor. De asemenea, prin intermediul cuvintelor putem determina pe cineva să se mire, să viseze, să mediteze, să se infurie, să se bucure, să se intristeze, etc…..adică putem modifica dispoziția persoanei respective.

Funcțiile limbajului:

1. Funcția expresiv-emoțională prin care se obiectivează trăirile unei persoane.
Pentru a încerca să ne explicăm puterea cuvintelor de a transmite emoții sau de a modifica starea emoțională a unei persoane, putem pleca de la urmatoarele premise:

-pentru a fi înteles, fiecărui cuvânt trebuie să îi fie asociată o imagine mentală;
– cuvintele trebuie să aibă aceeași semnificație atât pentru vorbitor, cât și pentru ascultător;
-în afară de sensul propriu-zis, cuvintele aduc o informație paralelă despre cel care le folosește: gradul de cultură, profesia, vârsta, sexul etc…cu cât mai bogat este vocabularul cuiva, cu atât este mai bogată experiența care poate fi transmisă.
daca un cuvânt se referă la o stare emoțională, pentru a fi înțeles el trebuie să fie asociat cu starea respectivă, dar această relație poate fi parcursă și în sens invers;
-limbajul este influențat de gândire, dar și gândirea de limbaj; pentru a proba aceasta, vă propun un exercițiu simplu:

Pasul 1: căutați între cuvintele pe care le folosiți foarte des unul care conține o judecată negativă despre un anume obiect/situație.
Pasul 2: înlocuiți acel cuvânt cu unul cu semnficație pozitiva referitor la acelasi obiect/situatie; procesul de tranziție de la gândirea negativă la cea pozitiva durează în medie 7-10 zile, deci persistați în obiceiul de a înlocui cuvintele negative;
Pasul 3: înlocuiți cuvântul pozitiv cu unul entuziast, exagerat de pozitiv. Veți constata că schimbarea vocabularului prin înlocuirea cuvintelor negative cu cele pozitive va induce o schimbare a felului de a gândi și implicit a dispoziției din ziua respectivă.

2.Funcția conativă – prin care se exercită influența asupra celor din jur ( intervenție promptă, cu formule concise și energice).

3.Funcția referențială– prin care cuvintele desemnează conținutul activității de cunoaștere.

Tulburarile de limbaj cele mai frecvente:

a. Tulburări ale vocii: afonia, disfonia, fonastenia
b. Tulburări de ritm și fluență: tahilalie, bradilalie, balbaiala, logonevroza, aftongie.
c. Tulburări de pronunție: dislalie, rinolalie, dizartria.
d. Tulburări ale limbajului citit-scris: alexie, dislexie, agrafie, disgrafie.
e. Tulburări polimorfe: alalia, afazia
f. Tulburări de dezvoltare: mutism, întârziere în dezvoltarea limbajului.

Social tagging: > >

7 Responses to Limbajul nostru cel de toate zilele

 1. Je ne trouve pas votre mail

 2. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came
  to “return the favor”.I am attempting to
  find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!

  !

 3. serendip says:

  cand Dumnezeu a incurcat limbile oamenilor la turnul Babel a stabilit un anumit prag al intelegerii, in sensul ca oamenii au intrat in faza in care nu se mai inteleg perfect nici atunci cand isi vorbesc in aceeasi limba. de multe ori trebuie sa-ti intrebi interlocutorul “ce ai vrut sa spui” desi vorbeste in limba ta.

 4. TVTHPBE says:

  Unde pot gasi un logoped bun in Bucuresti?

 5. Language is a very important tool of communication, without it people can communicate only by nonverbal language, which is not enough.

 6. admin says:

  Cred ca puteti avea incredere in orice logoped acreditat de Colegiul Psihologilor si care si-a deschis si cabinet de logopedie. Puteti verifica acest lucru consultand situl copsi.ro, exista liste puse la dispozitia publicului larg cu cabinetele acreditate.

  Nu va sfatuiesc sa aveti incredere intr-un logoped, psiholog, psihanalist care lucreaza “la negru”, adica nu are cabinet aprobat si inscris in Colegiu. Nu cred ca ati dori sa va incredintati copilul unor persoane certate cu legea, mai ales cand se lucreaza cu psihicul, deci e recomandat sa verificati atent unde va duceti.  The title of your home page

Leave a Reply

.