Max Weber despre conceptul de cultura

“Conceptul de cultura este un concept valoric. Realitatea empirica este pentru noi “cultura” atunci cand si in masura in care o raportam la valori; ea cuprinde acele si numai acele componente ale realitatii care printr-o asemenea raportare devin semnificative pentru noi.

Noi suntem fiinte culturale, inzestrate cu capacitatea si vointa de a adopta in mod constient o atitudine fata de lume si de a-i conferi acesteia un sens. Oricare ar fi acest sens, el ne va face sa judecam prin prisma lui anumite fenomene ale convietuirii umane si sa ne raportam la ele ca la niste fenomene ce poseda semnificatie (pozitiva sau negativa). Oricare ar fi continutul acestei raportari, fenomenele respective au pentru noi o semnificatie culturala, semnificatie pe care se bazeaza in exclusivitate interesul lor stiintific. “  

 

Max Weber (1864-1920)

Social tagging: >

One Response to Max Weber despre conceptul de cultura

  1. silver price says:

    Schimbarile cele mai relevante s-au produs in stiinta si in spatiul creatiei estetice, de unde au iradiat in planul tehnic si economic al civilizatiei. In secolul XX s-au schimbat radical reprezentarile stiintifice asupra naturii, metodologiile stiintelor si raporturile functionale dintre stiinta si tehnica, formele de reprezentare artistica si relatia dintre arta si mediul de viata, mijloacele de comunicare sociala, calitatea vietii si scenografia vietii cotidiene. Secolul XX a determinat mutatii radicale in campul culturii, dintre care se detaseaza succesele extraordinare obtinute de cunoasterea stiintifica, de unde si predominanta acordata valorilor stiintei, accelerarea schimbarilor culturale si criza valorilor traditionale, cresterea in intensitate a creatiei, cautarea febrila a unor noi mijloace si forme de expresie, integrarea rapida a valorilor culturii in sistemul activitatilor sociale prin mass media, democratizarea accesului la cultura, extinderea culturii de masa, aparitia unor fenomene de pseudocultura. Asadar, o prima caracteristica a secolului XX rezida in accelerarea schimbarilor, care au afectat toate componentele vietii umane. Intre liniile majore ale acestor schimbari regasim: consolidarea civilizatiei moderne, industriale si urbane, revolutia din campul creatiei estetice; aparitia si extinderea mijloacelor de comunicare in masa, mutatiile semnificative in gandirea teoretica, in stiinta, filosofie si in disciplinele socio-umane.

Leave a Reply

.