Politețea e la modă la orice vârstă

Când un adolescent este nepoliticos, aproape invariabil vina este aruncată asupra părinților care n-au știut să-l învețe bunele maniere, deși de multe ori lucrurile nu prea stau așa. Părinții l-au învățat pe adolescent să fie politicos, însă nu au fost ei înșiși politicoși ca să fie un bun exemplu pentru copilul lor. Și aici rolul principal îl are tatăl, pentru că în relațiile dintre sexe, bărbatul este cel care trebuie să fie politicos cu femeia. Rolul femeii se reduce în cele mai multe cazuri la a mulțumi pentru gestul frumos al bărbatului. Dacă tatăl nu și-a respectat soția, ci a fost prost cescut de față cu copilul, de cele mai multe ori  acesta va copia ce a văzut la tatăl lui.  Există și excepții, totuși, copiii care resping modelul tatălui bădăran și își iau drept model alt bărbat, mai pe gustul lor (și poate și al mamei :)).

Însă când un adult este nepoliticos, atunci e clar ca nu mai e vina părinților. De la 20 până la 40 + de ani a avut tot timpul din lume să decidă singur ce fel de bărbat vrea să fie – manierat sau prost-crescut – și să-și însușească bunele maniere, chiar dacă nu i-au fost insuflate în familia de bază. Până la vărsta maturității, un bărbat a relaționat romantic și sexual cu destule femei, încât să primească niște lecții de politețe de la ele, desigur, dacă au fost de calitate. Nu neg existența femeilor vulgare care se simt bine când bărbatul o ia înaintea lor, când nu le deschide ușa și merge cu mâinile în buzunare pe lângă ele, în timp ce trag  de sacoșa plină cu cele necesare (și) gurii lui  etc. și nu zic nimic, ba mai și zâmbesc fericite că merg pe lângă asemenea specimen. Din păcate, ele există la toate nivelele sociale și tot din păcate, sunt cele care contribuie substanțial la perpetuarea modelului de bărbat prost-crescut. De ce s-ar schimba un asemenea bărbat, dacă găsește femei care nu sunt deranjate de proastele lui maniere?

București-ul a fost declarat capitala Europei la bădărănie  de către Readers Digest. Marea problemă este că acești oameni nu se văd așa și nu cred că au nevoie să învețe bunele maniere.

 

Social tagging: > > > >

Leave a Reply

.