Recunoașterea greșelilor salvează relațiile

Nu mă așteptam să găsesc un asemenea citat printre scrierile filosofice, iar dacă m-ar fi pus cineva să ghicesc cine l-a spus, mărturisesc că aș fi indicat sigur un psiholog sau psihoterapeut pozitivist, așa de bine mi se pare că ilustrează modalitatea de a menține o relație, de orice fel, nu numai de prietenie. Un citat înțelept pe care-l recomand și unor colegi din domeniul psi:

cearta?Oamenii între care există puternice deosebiri de păreri pot, după părerea mea, cu toate acestea să-și acorde reciproc încredere și chiar să fie legați prin relații de prietenie, atât timp cât fiecare recunoaște la celălalt disponibilitatea de a admite posibilitatea unei greșeli. J. W. N. Watkins

A-ți recunoaște greșelile este semnul cel mai clar că ai ajuns la acel prag de autocunoaștere în care poți să-ți accepți detașat ceea ce  Carl Jung numea umbra, zona aceea întunecată a psihicului nostru, care ne însoțește toată viața. Simpla ei conștientizare nu ne ajută să scăpăm definitiv de influența ei nefastă, ci e nevoie de o luptă perseverentă, presărată deseori cu înfrângeri lamentabile. A ți le asuma e primul pas spre autenticitate. A-ți cere iertare pentru ele e primul pas spre îndumnezeire. Succes!

 

Social tagging: >

2 Responses to Recunoașterea greșelilor salvează relațiile

  1. În raportul critic la adresa modului de acordare a primului pachet de ajutor financiar către Grecia, Fondul Monetar Internaţional (FMI) admite că a făcut greşeli majore în ultimii trei ani în ceea ce priveşte gestionarea acordului de finanţare externă încheiat cu Grecia, subestimând semnificativ impactul măsurilor de austeritate asupra economiei. Într-un document intern “strict confidenţial”, FMI notează că a subestimat semnificativ pagubele care aveau să fie aduse economiei greceşti de măsurile de austeritate prescrise guvernului, transmite Mediafax.

  2. Recunoasterea greselilor e o problema spinoasa la romani, al caror nemasurat orgoliu il intrece pe cel al multor popoare mult mai civilizate. Nici macar cand li se dau pe fata greselile – si incalcarile de lege – unii nu sunt in stare sa recunoasca si sa-si ceara iertare celor carora le-au gresit. Nicidecum sa incerce sa-si indrepte greseala.

Leave a Reply

.