Turnul Babel la control

În cartea Genezei capitolul 11 se povestește cum au încercat oamenii să zidească un turn înalt până la cer și cum au fost împiedicați de Dumnezeu că-l termine. Este vorba despre turnul  din orașul Babel de pe vremea regelui Nimrod, primul oraș construit după potop. Intenția constructorilor, așa cum reiese din relatarea biblică, era să-și facă un renume și să nu mai fie împrăstiați pe tot pământul. 

turn Istoria arată că acest turn nu a fost niciodată realizat, iar relatarea biblică explică de ce: Dumnezeu însuși le-a stat împotrivă, încurcându-le limbile. Nu știm precis câte limbi au luat naștere atunci, nici dacă fiecare persoană prezentă la fața locului vorbea altă limbă sau existau grupuri care se  puteau înțelege. Cert este că aceasta întâmplare are o importanță mai mare decât pare la prima vedere. În primul rând a arătat faptul că atunci când oamenii sunt uniți și vorbesc aceeași limbă, pot înfăptui lucruri mărețe. Dumnezeu le-a încurcat limbile tocmai fiindcă exista o șansă reală ca ei să înfăptuiască ceea ce-și puseseră în minte. În al doilea rând, a scos în evidență faptul că dispuneau de o tehnologie comparativă cu cea din zilele noastre, cel puțin din perspectiva rezultatelor: un “turn până la cer” din vremea lor concurează cu un “zgârie-nori” din vremea noastră. Există un paradox aici: deși au trăit cu mult înaintea erei noastre și din punctul nostru de vedere erau limitați în gândire și tehnologie,  scrierile ebraice consemnează faptul că planul celor din Babel putea să fie dus la îndeplinire, deci dispuneau de metodologia adecvată.  La prima vedere, intenția lor pare lăudabilă și deosebit de utilă: un  turn înalt până la cer ar fi putut fi văzut de oriunde și ar fi putut servi drept reper oricărui rătăcit.

 Și totuși, de ce ar fi vrut Dumnezeu să le stea împotrivă?  Un asemenea turn i-ar fi putut ține uniți și i-ar fi ajutat să-și dovedească potențialul creativ. Astăzi știm că nu era posibil să ajungă până la locuința lui Dumnezeu, așa cum sugerează cartea Genezei. O posibilă explicație mulțumitoare pare să vină în urma descoperirilor istorice. Ruinele descoperite în zonă secole mai târziu par să indice faptul că turnul respectiv urma să fie un sanctuar dedicat unui zeu din vremea respectivă, Marduk. În acest caz, Dumnezeu, care e descris aproape în toate cărțile Vechiului Testament ca un Dumnezeu gelos și care se mânie în orice vreme, ar fi putut decide să le stea împotrivă fiindcă se răzvrăteau împotriva lui, fiindcă îl sfidau și-i dădeau lui Marduk cinstea cuvenită lui. Atunci când omul folosește cunoașterea pentru a se îndepărta de Dumnezeu sau, mai mult, pentru a-l sfida, e în pericol de a stârni mânia lui Dumnezeu, pare să spună povestirea respectivă.

Odată limbile încurcate, oamenii s-au aflat în aceeași situație ca la ieșirea din Eden: fiecare a plecat care încotro, pe cont propriu, fără putința de a se înțelege cu semenul său. Gândiți-vă că nu știți o boabă de swahili și mărșăluiți singuri prin Kenya, ce șanse de supraviețuire credeți că aveți?

Nu este de neglijat faptul că progresul omenirii s-a făcut în salturi uriașe abia după ce oamenii au înțeles că este nevoie de o limbă universală în care să-și comunice descoperirile științifice,  așa cum făceau, probabil, cei din Babel.

 

Social tagging:

Leave a Reply

.